tiistai 25. lokakuuta 2011

Teksti on matkaraportista, eli jokseenkin virallisempaa kuin blogi-tekstit yleensä... Halusin vaan saada matkan päätökseen:

Sunnuntai 23.10.2011: Sunnuntai alkoi jännittyneissä merkeissä, sillä se oli minun esityspäiväni. Aamupalan, pakkaamisen, muutaman harjoituskerran ja hotellista uloskirjautumisen jälkeen, puolenpäivän aikoihin, lähdin konferenssipaikalle. Konferenssi oli jälleen alkanut jo yhdeksän aikoihin, mutta aamu koostui lähinnä saksankielisistä esiintyjistä. Paikalle päästyäni konferenssissa alkoi poster-sessio, eli tietyt ihmiset esittelivät julisteiden avulla tutkimuksiaan. Kiersin posterit läpi, mutta jännittämisen vuoksi en oikeastaan pystynyt keskittymään mihinkään.

Noin klo 13.15 alkoi minun Froga Kucha -sessioni. Ennen omaa vuoroani esiintyivät Christian Swertz aiheellaan Serious games in the introductory phase of a study program for educational sciences. Tämän jälkeen oli Emma Witkowskin esitys aiheesta Breaking the boundary: The shifting codes of play of expert players. Hänen jälkeensä oli minun vuoroni: esittelin siis professorini Jaakko Suomisen paperin aiheesta Playing with Pac-Man: A life and metamorphosis of a game cultural icon 1980−2011. Kyseessä oli ensimmäinen konferenssi-esiintymiseni, ja olin hyvin jännittynyt. Esitys meni kuitenkin hyvin; ääneni kantoi ja englanti sujui ongelmitta. Tekstiä esityksessä oli melko paljon Froga Kuchaan, mutta pysyin kuitenkin aikataulussa. Esityksen jälkeen olin hyvin helpottunut. Sain muutaman kommentin, sillä eräs kuulija oli tehnyt gradunsa vastaavanlaisesta aiheesta, uusien pelien uudelleenmuokkauksesta ja -käytöstä. Lisäksi sain yhden kysymyksen koskien retropelikulttuureja yleisesti. Eräs yleisössä ollut tuli myös esityksen jälkeen esittelemään minulle Pac-Man -korvakorujaan, mikä oli tietenkin mukavaa. Sain myös positiivista palautetta aiheen mielenkiintoisuudesta.

Oman esitykseni jälkeen kuuntelin vielä osan Robert Praxmarerin esityksestä The big bang of magic circle, jonka jälkeen oli vuorossa konferenssin loppujuhlallisuudet puheineen ja kuohuviineineen. Konferenssin loputtua kävin hakemassa hotellilta tavarani ja lähdin kohti lentokenttää. Lento Helsinkiin lähti Wienistä n. klo 19, ja kotona Porissa olin n. klo 01.00.

Konferenssimatka oli kokonaisuudessaan hyvin avartava, vaikka aiheet olivatkin melko yksityiskohtaisia ja teknisiä. Säät suosivat ja uusia tuttuja tuli tavattua. Oma esiintyminenkin sujui  − kaiken kaikkiaan minulla oli siis hyvin onnistunut reissu. Tosin huomasin, että olisi ollut mukavampi ja hyödyllisempikin olla liikkeellä oman tutkimuksen kanssa. Näin maisterivaiheen opiskelijana tunsin myös pienoista alemmuudentunnetta ajoittain, sillä suurin osa osallistujista oli joko tohtoreita, professoreita tai tohtorikoulutettavia. Olen kuitenkin ylpeä onnistuneesta matkasta ja suorituksesta, ja kenties seuraavalla kerralla olen konferenssissa oman tutkimukseni kanssa.  

sunnuntai 23. lokakuuta 2011

Day nr. 2 takana. Kirjotan tähän nyt lyhyesti päivästä, tulin äsken vasta hotellille ja pitäis varmaan yrittää vähän levätäkin ennen huomista.. Jaaaiks, jännittää ja vähän hermostuttaakin!
No niin. Eli menin 11 maissa tonne konfapaikalle. Ensimmäinen esitys oli aiheesta "Exploring game transfer phenomena in young people". Esitys käsitteli sitä, kuinka pelit/pelaaminen vaikuttaa nuorten (15-21) elämään, ja miten pelaamisen avulla saatetaan yrittää ratkaista tosielämän ongelmia. Angelica B. Ortiz De Gortari kutsuu tätä termillä "Game transfer phenomena", GTP." Hän esitteli siis tutkimustuloksiaa; tutkimusta hän oli tehnyt ruotsissa. Esitys oli mielenkiintoinen, ja sisälsi hauskoja esimerkkejä, mutta hän sai kyllä myös kritiikkiä esim. keskittymisestään ainoastaan videopeleihin, jättäen esim. elokuvat ulkopuolelle.

Seuraava esitys oli Pilar Lacasan "From machinima to classical cinema: looking for multimodal literacies. Hän on tehnyt tutkimusta kouluissa keskittyen videopelien ja elokuvallisuuden yhdistämiseen ja näiden medioiden yhdistettyyn käyttöön koulussa ja opetuksessa. Ihan mielenkiintoinen myös; hän näytti esimerkin, jossa koululaiset (n. 12v) olivat tehneet elokuvan yhdistäen Sims-pelin ja "oikean" itse filmaamansa elokuvan.

Sitten seurasin Doris C. Ruschin esityksen aiheesta ""Core" Experience - Exploring less obvious design approaches to exercise games". Tämä oli ehkä päivän paras; esityksessä kritisoitiin liikuntapelien yksipuolisuutta (lumilautailupeli vain lumilautailua jne.), ja Doris esitteli kehittelemänsä Zombie Yoga:n , jossa zombeja vastaan taistellaan jooga-asentojen avulla. Eli yhdistetään liikunnallisuus ja peliin littyvät emootiot, kuten pelko. Ihan mahtava idea; Become a light warrior & so on... :D

Zombeista Lostiin, eli seuraavaksi seurasin Jason Mittelin "Playing for plot in Lost and Portal franchices" -esityksen. Ei ollut niin mielenkiintoinen, kuin olin ajatellut. Pääosin hän käsitteli Lostiin liittyvää transmediallista tarinankerrontaa, eli miten Lost ja Portal-pelisarja on paljon  enemmäin kuin ainoastaan tv-sarja ja peli. Lostista on tehty esim. 4 ARG-peliä.

Tämän jälkeen seurasin yhden eilisillan "tutun", Pejman Mirza-Babaein esityksen "Player metrix: Using behaviour and biometrix to analyse gameplay". Käyttäjätutkimusta siis. Ihan mielenkiintoinen, tosin melko tekninen.

Näiden esitysten jälkeen kiersin konferenssin yhteyteen pystytetyn GameCityn, joka on ilmainen kaikille ja pitää siis sisällään älyttömän määrän erilaisia pelikoneita ja niiden promoja. Jonkin verran oli wieniläistä nuorisoa liikkeellä.. Mut ihan hauska tapahtuma, ja jatkuu huomenna. Iltapäivästä käväisin myös vielä vähän kaupungilla, oli tosi ihana ilma, vähän viileä mutta aurinkoinen ja halusin nauttia Wienistä vielä viime hetket. Huomenna tuskin on siihen aikaa.

Konferenssin loputtua käytiin vielä eilisten tuttujen kanssa syömässä, ja sitten lähdin vielä moikkaamaan Juliaa! Ja sitten pääsin vihdoin hotellille. Mukava, mutta pitkä päivä (taas) takana. Huomenna aamupäivästä vielä konferenssiin, ja seiskalta lähtee lento takaisin kotiin. Ihanaa tulla kotiin tällaisen "juoksen paikasta toiseen" -viikonlopun jälkeen. Odotan niin paljon myös sitä, että se esitys olis jo ohi ja olisin selvinnyt siitä jotenkin kunniakkaasti. We'll see...

Tää mun kirjoitusasuni ei muuten ole ehkä parasta mahdollista suomea, mutta näiden enkunkielisten esitysten kääntäminen hyväksi suomeksi vaatisi vähän aikaa ja energiaa, eikä mulla nyt ole oikeestaan kumpaakaan.. joten, pidemmittä puheitta: Good night, sleep tight! Pitäkää peukkuja...

lauantai 22. lokakuuta 2011

Ensimmäinen konferenssipäivä takana! Olin ilmottautunu "Criminal Vienna" -kävelykierrokselle, joka siis järjestettiin konferenssin puolesta, mutta tajusin eilen, että en tiedä mistä sen olis tarkoitus alkaa. Olin jotenkin ollut siinä uskossa, että tavataan sen konferenssipaikan (kapungintalon) ulkopuolella, mutta olin varmaan nähnyt unta :D Se ei siis ollut se lähtöpaikka, koska lähetin sitten aamusti sähköpostia niille järjestäjille.. Sain vastauksenkin, mutta en sitten kuitenkaan jaksanut mennä - jatkoin sit yöunia muutamalla tunnilla. Ja ehkä ihan hyvä niin.

Kuitenkin. 12 maissa lähdin sitten tonne konferenssipaikalle, ja siitä se sitten pyörähtikin käyntiin. Alku oli ihan mahtava: Eric Zimmermann ja Nathalie Pozzi oli ensimmäiset puhujat aiheenaan "Spaces of possibility" - Zimmermann on pelisuunnittelija ja -tutkija ja Pozzi arkkitehti, eli aika mielenkiintoinen kombo oli kyseessä. Esitys käsitteli pelien suhdetta taiteeseen merkitysten luojana ja itseilmaisun kanavana; miten pelit/pelaaminen luovat merkityksiä yhteisölle ja yksilölle. Pozzi jäi vähän Zimmermanin varjoon; hän oli nimittäin erittäin mielenkiintoinen esiintyjä ja persoona. Esitykseen kuului myös "massive multiplayer rock-paper-scissor", eli koko yleisön yhteinen kivi-paperi-sakset -turnaus, josta jäi lopulta jäljelle finalistikaksikko. Peli oli sopi paikalleen ja oli kokemuksena aika hauska :D Ideaa täytyy mahdollisesti hyödyntää myöhemminkin. Esityksessa oli myös 2 muuta peliä, Ninja! ja Starry heavens -mukaelma, mutta en jaksa nyt ruveta tässä niitä selittämään. Väsy -.-

Zimmermanista siirryin kuuntelemaan Jon Mankerin esitystä pelisuunnitelun prototyypeistä "Game design prototyping", eli mikä rooli prototyypeillä on pelisuunnitelussa ja niin edelleen. Ihan mielenkiintoinen, mutta esiintyjänä Manker oli vähän tylsähkö (varsinkin Zimmermanin jälkeen) ja aihe itsessään oli melko tekninen.

Mankerin jälken seurasin Vit Sislerin esityksen ""Construction of identity in Iranian video games". Sisler piti mulle Prahassa kurssin "New media and internet in the Middle East", joten tiesin vähän mitä odottaa. Esitys oli mielenkiintoinen; pelien asema yleisen kulttuurisen mielipiteen muodostumisessa on vahva, ja iranilaiset yrittävät muuttaa esim. eurooppalaisten kuvaa Iranista pelien avulla. Toki joukkoon mahtuu myös perinteisiä räiskintäpelejä, jossa vihollisena on usein jenkit. Mutta positiivisena yllätyksenä esityksessä näytettiin myös esimerkki islamilaisesta Sims-pelistä.

Iranilaisista videopeleistä siirryin ensimmäiseen Froga Kuchaan, eli samanlaiseen esitystapaan kuin omakin esitys tulee sitten sunnuntaina olemaan. Ensimmäisenä vuorossa oli Nikolaus König aiheenaan "Passivity, subordation and  restraints - sexual roleplaying games of submission and dominance as examples for pleasurable play through non-agency." Tästä missasin osan, kun edellinen esitys venyi, mutta eiköhän otsikointi kerro kaiken oleellisen.. Tämän jälkeen oli Alexanda Ferreira ja Sébastien Hock-Koon esitys "Gender stereotypes in video game: Super princess Peach in question. Oli mielenkiintoinen, ja jotenkin "kevyempi" kuin edelliset esiintyjät. Viimeisenä oli Robert Seifertin "Stages of digital gaming life: shaping and reflecting biography". Täytyy myöntää, että tää vika meni vähän ohi.. Oli kamala nälkä ja ajatukset oli enemmän tulevassa lounaassa kuin esityksessä.

Lounaan jälkeen ajattelin kuuntelevani esityksen aiheesta "Hybrid spaces: Applying persuasive game elements to an exhibiton setting" ja olin ihan innoissani. Esittäjät (joita oli neljä, enkä jaksa luetella kaikkia) oli vaihtanut aiheensa "ARG's - persuasion in context", mikä oli kyllä ihan mielenkiintoinen myös - ja kyseenalaisti muuten koko taikapiirin olemassaolon! Esitys käsitteli ARG-pelejä ja niiden perusperiaatteita tutkijoiden omien esimerkkien kautta. Palaan tähän varmaan vielä myöhemmin, ainakin jossain muodossa.

Sama teema jatkui seuraavassakin esityksessä, joka oli Vanessa De Lucan ja Maresa Bertolon esitys aiheesta "Urban games to design the augmented city", eli kuinka kaupunkia voi käyttää pelialustana; 1. City as a pop-up game ja 2. City as a big playground oli pääpiirteissään esityksen kaksi kantavaa teemaa. Mainittiin muuten myös Pacmanhattan.

Sitten olikin tämän päivän viimeisen esiintyjän vuoro, ja vaatimattomasti hän olikin Mia Consalvo aiheellaan "Avatar play: Games, fiction and identification." Näin tunnetun pelitutkija ollessa kyseessä ei voinut pettyä: aihe käsitteli kenttätutkimuksen pohjalta naisten pelaamista ja erityisesti avatarien luomista - ja niistä luopumista. Consalvo muuten kritisoi Sherry Turklen teorian naisten avatareista; ilmeisesti Turkle käytti liian pientä ja "outoa" otosta tutkimuksessaan.

Päivän päätteeksi meille tarjottiin illallinen kaupungintalon ravintolassa. Oli ihanaa ruokaa ja hyvää seuraa! Seurueeseeni kuului pari italialaista, yksi sveitsiläinen (joka on myös mun hotelli-naapuri; hauska sattuma) ja yksi jenkki. Oltiin kaikki tultu konferenssiin yksin, niin pidettiin sit toisillemme seuraa :)

Mut nyt mä meen nukkumaan! Huomenna ois ohjelmaa tarjolla 09-19, mutta taidan jättää pari esitystä välistä... Täytyy vähän valikoida. Ei mun aivokapasiteettini/keskittymiskykyni riitä tommosiin tuntimääriin :P

torstai 20. lokakuuta 2011

Terveisiä Wienistä! Ensimmäinen reissupäivä on ollut suhteellisen pitkä, kun herätys oli tosiaan klo 04.00. Sakke paisto aamusti lettujakin, ai et se on ihana! Matka meni hyvin, ja oltiin jopa etuajassa perillä. Koneen kapteenin mukaan päästiin "oikaisemaan" 15 min...? Puhutaan siis lentokoneesta.No, eniveis. Hyvä niin. Päätin sitten tulla samantien hotellille, ja sain huoneenkin heti käyttöön. En ollut varautunu tähän, mutta oli kyllä positiivinen yllätys. Hetken aikaa lepäilin ja sitten lähinkin kävelemään paikasta toiseen Wien tutuksi päivässä -mentaliteetilla. Olen kyllä ehdottomasti sitä mielä, että uuteen kaupunkiin tutustuu parhaiten kävellen. Ja niin mä sit kävelin. Koko päivän.Kävin mm. museokorttelissa ja tsekkaamassa quartier 21:n.

Nyt alkaa jo vähän puuduttaa, mukana kun oli luonnollisesti muutamia harha-askeliakin. Nyt illasti pitäis vielä tavata muutama puolituttu ja jos sit saattaaki toi sänky tuntua ihan potentiaaliselta vaihtoehdolta. Mukava päivä takana. Saatoin mm. erään vanhan wieniläisrouvan käsikynkässä tien yli. Aww.

Yritän huomenna kirjoittaa vähän informaatiopitoisempaa tekstiä, nyt ei pysty. Ja huomenna se show vast alkaakin. Ja sillä tarkoitan siis tätä: http://bupp.at/en/service-en/frog/frog-2011/ Jänskää!

maanantai 17. lokakuuta 2011

Joujou. Tässähän kävi juuri niinkuin aavistelinkin - on ollut vähän hiljaista joo. Syy ei ole kuitenkaan yksin meikäläisen, sillä myöskään kamppiksen suhteen ei ole tapahtunut juurikaan mitään mullistavaa. Kaikki aiheeseen liittyvät postaukset yms. käsittelevät lähinnä kuvausaikatauluja: missä kuvataan ja milloin. Kuvauspaikoilta vuotaa tosin ajoittain kuvia nettiin, kuten 25.9.11, aiheena lähinnä Kissanainen ja hänen korvansa.Whoa.

Kampanjan Facebook-ryhmässä oleiltuani olen huomannut mielenkiintoisen aspektin: jo alusta asti ryhmän sisällä on käyty keskustelua aiheeseen liittyvistä asioista, tietty. Mutta nyt, muutaman viime kuukauden aikana ryhmän sisällä on pidetty off topic-gallupeja esim. ihmisten kotimaahan liittyen. Ihmiset yrittää siis ylläpitää sosiaalista aspektia, vaikka itse kampanjassa ei mitään tapahdukaan. Myös erilaista fani-taidetta postataan ryhmään ahkerasti.

Ryhmän kautta mulla on myös vähän tutkimuseettisiä ongelmia: tavallaan havainnoin tätä ryhmää ja sen toimintaa jatkuvasti, niiden siitä mitään tietämättä. Olen koittanut vähän selvittää, mikä olisi eettisesti paras tapa toimia, mutta tää kysymys on vielä vailla vastausta. Toisaalta taas, aion laittaa ryhmän sivuille nettikyselyn keväällä, jossa luonnollisesti tulen selvittämään positioni.. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, kai. Ryhmässä on myös muutamia todella aktiivisia persoonia, joita yritän havitella jonkinlaiseen yksilöhaastatteluun.


Tämän aasinsillan kautta pääsenkin kätevästi tähän mun gradu-tilanteeseen (joka ei kylläkään ole edennyt oikeastaan mihinkään suuntaan sitten viime kerrasta). No, aloitin gradu-seminaarin. Aihe olisi tarkoitus esitellä alkuvuodesta, ja luku loppukeväästä. Nyt olisi tarkoitus lukea, lukea ja lukea. Startti on ollut jokseenkin töksähtelevä.

Graduaihe itsessään on selkeytynyt: tutkimukseni on tapaustutkimus ARG-pohjaisen markkinointikampanjan käyttämisestä Yön Ritari (ja Yön Ritarin paluu) -elokuvissa/elokuvissa (katsotaan). Tutkin ilmiötä: mitä, miten ja miksi. Mitä ko. kampanja tarkoittaa, miten se on toteutettu/toteutettiin ja miksi. Yritän parhaani mukaan 42 Entertainmentilta jotain materiaalia. Tämän lisäksi olisi tarkoitus pistää jonkinlaista nettikyselyä pystyyn  osallistujien keskuudessa, ja mahdollisesti myös yksilö/ryhmähaastista sähköpostitse tms., niiden aktiivisempien heebojen kanssa.Tiedostan, että odotukset saattaa olla melko korkeella, ja voin epäonnistua, mut eihän sitä voi tietää jos ei ees yritä!

Olen torstaina klo 6.00 lähdössä sinne Wieniin FROG-konferenssiin (Future and Reality Of Gaming). Odotan jännityksen ja innostuksen sekaisin tuntein: Jaakon puolestapuhuminen jännittää, mutta toisaalta taas konferenssin sisältö on kokonaisuudessaan todella mielenkiintoinen, ja graduunkin saattaa saada jotain uutta näkökulmaa - tai ainakin motivaatiota. Ja onhan se ihana käydä Keski-Euroopassa! Yritän postata Wienistä päivittäin, blogi toimii siis tässä tapauksessa myös matkaraporttina :)

Robin: Holy costume party, Batman!

maanantai 29. elokuuta 2011

Duunit on lopuillaan, saa nähdä miten postailu tästä etenee. Pyrin kuitenkin aktiivisuuteen.. Helpottaa lopullista urakkaa. Olen nyt muutenkin varautunu siihen, että ens vuosi menee Batmanin ja gradun parissa. Valmistaudun henkisesti, että jaksan sitten. Onneks mulla on nyt reilu viikko vapaata ennen luentoja. Enkä aio katsoakaa Puuvillalle päin...

Kesä on kuitenkin ollut tosi jees. Vaikka olinkin vähän epäileväinen tämän harjoittelun suhteen, näin jälkeenpäin olen kyllä tyytyväinen. Sain hyvää työkokemusta ja kontakteja, ja opinnotkin etenee tästä vähän reippaammin kuin "normaalin" kesäduunin jälkeen. Tottakai se Wienin reissu kutkuttelee myös, onhan se aivan mahtavaa - ja nyt on muuten lennot ja hotellitkin varattu.

Viimeiset pari viikkoa on mennyt muuttohässäköissä. Ja luonnollisesti, kun työt loppuu ja loma alkaa, meikä tulee kipeeksi. Lämpöilyä, yskää ja kurkkukipua, nam. Tavaroita pitäisi vielä purkaa laatikoista, mutta pari ensimmäistä lomapäivää saa mennä lomaillessa.

Klo 12 palaveriin Petrin ja Jaakon kanssa, siinäpä ois sitten tämän päivän hommat. Työpöytäkin on jo siivottu, saaks jo lähtee....?

tiistai 16. elokuuta 2011

TDKR-leffaa kuvataan parhaillaan, ja sieltähän vuotaa ties mitä infoa nettiin. Yritän nyt pysyä kuitenkin kamppiksen puitteissa. Eli:

5.8.2011 Thedarkknightrises.com - sivulla paljastetaan kuva Kissanaisesta! Kissanaista, eli Selina Kylea näyttelee leffassa Anne Hathaway. Kaksi pahista siis jo tiedossa.


Semmosta. Muuten kamppis on kyllä vähän lame vielä toistaiseksi.

Catwoman: Meow.

maanantai 8. elokuuta 2011

Pieni päivitys: gradun suhteen ei edistystä. Jos kuitenkin keksin/lyön jonkun aiheen lukkoon nyt syksyllä, teen sen gradun lukuvuoden 2011-2012 aikana. Tämä olkoot epävirallinen julistukseni gradun ja sen valmistumisen suhteen, niin hullulta kuin se tuntuukin. Mä vaan tarvin jonkinlaiset raamit, niin se saattaa joskus valmistuakin. Siis se gradu, en puhu nyt omasta valmistumisestani.. eheh.

Sain ihan kreisin lisätehtävän tän työn puitteissa. Lähden lokakuussa  Wieniin yhteen konferenssiin puhumaan proffani puolesta. Cool. Kyseinen konferenssi kulkee nimellä FROG 2011 (Future and reality of gaming). Peliaiheinen siis, joten  toivoa sopii, että sieltä sais jotain lisämatskua graduun. Muutenkin ihan mieletön "tsäänssi". Vähän jännittää, mut eiköhän se siitä..

Maanantai. Niitä fiiliksiä ja filmikuvia odotellessa...

Robin: Gosh, Batman, this camel grass juice is great.
Batman: Beware of strong stimulants, Robin.

torstai 28. heinäkuuta 2011

Pientä gradu-ahdistusta nyt jo huomattavissa. Eniten ehkä ahdistaa aiheen keskeneräisyys. Ok, graduni tulee mitä luultavimmin liittymään ARG-pelien käyttöön markkinoinnissa, Se, onko tuleva graduni tapaustutkimus Batman-leffojen markkinoinneista, on vähän epäselvää. Suurimmat ongelmat liittyvät aineiston keräämiseen ja näkökulmaan. Tarkastelenko aihetta pelitutkimuksen, markkinoinnin vai mediatutkimuksen pohjalta, ilmiönä. Ja mtien kerään aineistoa? Se tietty riippuu tosta näkökulmasta. Jotain muutakin kuin pelkkää kirjallisuutta pitäis kuitenkin gradun taustalle saada. 

Nii, ja vaikka oonkin ollut vähän sitä mieltä, ette mun tarvi gradulla työllistyä niin olishan se silti ihan plussaa. Mutta jos aihe on sellainen, että sitä pitää monen mutkan kautta ihmisille selitellä (eikä ne vieläkään välttämättä ymmärrä) niin en mää kyl sit tiedä. Ahdistaa koko ala taas kerran, ois pitäny valita joku helpompi tie, jotain käytännönläheisempää eikä tämmöstä humanisti-hömpöttelyä. 

Muta toisaalta, en vois kuvitella itteeni missään muualla. Jotenkin mä haluan luottaa siihen, että löydän töitä tältä omalta alaltani.. Ja just niitä töitä, mitä haluankin. Pelialan sanotaan olevan Suomen seuraava Nokia, et jos se pitää paikkansa niin siltä alalta kuvittelis töitäkin löytyvän. Se, näenkö mä itseni pelitutkijana on sit ihan eri asia...

Tuskin mä oikeesti rupeen aihetta vaihtamaan, ainakaan kovin radikaalisti. Se nimittäin tarkoittaisi sitä, että joutuisin käymään koko ruljanssin alusta. Tähän aiheeseen ja sen teoriataustaan oon nyt jo päässyt vähän sisällekin. Ja tuskinpa se gradun aihekaan vaihtamalla parane. Tietenkin se, että tämä nyt käynnissä oleva kamppis on kesken, aiheuttaa vähän ylimääräistä ahdistusta. Mut onpahan ajankohtainen!

Olen vähän pyöritellyt mielessä gradun linkittämistä ruotsalaiseen yritykseen nimeltä The Company P. Siellä on suomalainen Mike Pohjola puikoissa, joten sieltä sais varmaan jonkinlaisen haastattelunkin - toisin kuin tosta jenkkifirmasta/edes kamppikseen osallistujista. Kyseinen yritys on tuotantoyhtiö ja vähän varovaisesti verrattavissa 42 Entertainmentiin. The Company P voitti mm. Emmy-palkinnon markkinointikampanjastaan The Truth about Marika. Oon myös ajatellut, että voisin jossain vaiheessa tehdä harjoittelun ko. yritykseen, mut katotaan ny. Nää on näit mun ideoita, joita Sakke koittaa parhaansa mukaan seurata. Onneks mul on kumppani, jolla on hiukan käytännönläheisempi duuni kuin mulla :D

An opportunity well taken is always a weapon of advantage.
- Batman

tiistai 19. heinäkuuta 2011

So far...

Pienehkönä muistinvirkistyksenä pientä listaa tähän mennessä tapahtuneista kampanja-asioista:


20.5.2011 Kampanja saa alkunsa: elokuvan virallinen verkkosivu TheDarkKnightRises.Com julkaistaan. Sivulla on ainoastaan epäselvä audio laulavista/puhuvista ihmisistä. Innokkaimmat fanit avaavat äänen ääniohjelmalla, jonka "asteikko" näyttää tekstin #thefirerises. Tällä viitataan tähän twitter-kanavaan. Tämän kanavan seuraaminen/eteenpäin postaaminen johtaa ensimmäisen TDKR-kuvan paljastumiseen, jossa on Tom Hardy eli leffan Bane (Turmio). Tehtävä vaati 1000 osallistujaa. Lähteet: tämä & tämä. 


1.6.2011 MovieViral uutisoi Youtubeen ilmestyneen TheFireRises -kanavan. Kanava pitää sisällään 3 huonolaatuista videota, joista ensimmäinen "419" näyttää tulipalojen raivoavan ympäri kaupunkia (=Gotham City?). Toinen video, " Outbreak", näyttävät hupullisten vankien pahoinpitelyn ja auton tunnelissa. Kolmas video, "GCN" on "rikkoutunut" Gotham City -uutispätkä, jossa näkyy esim. otsikko "Arkham Breakout?" Arkham Asylum on siis psykiatrinen sairaala, jossa majoittuu suurin osa Batmanin vihollisista. Videossa mainitaan myös fb-sivu The Fire Rises, jossa on ainoastaan yksi merkintä: kuva näyttelijiä Matthew Modinesta politiikko Nixonina. Tulevassa leffassa hän ilmeisesti esittää sekä politiikkoa että pääpahista.(siis tämä uutisen ilmestymisen aikaan..) 

Netti kuhisee tietenkin taas kuin viimeistä päivää, ja käy ilmi, että nämä sivustot ovat feikkejä ja fanien tekemiä. Lopulta videot poistetaan youtube-kanavalta. Facebook-sivusto on vielä elossa, tosin pääosin fanien ylläpitämänä. Tai siltä se näytti, sivustolle ei nimittäin voi vain liittyä vaan liittymistä pitää "anoa": done. Mielenkiintoista kuitenkin on, olivatko videot tosiaan fanien tekemiä vai osa mahdollista markkinointikampanjaa...  Youtubessa on tosin todella paljon myös fanien tekemää materiaalia leffaan liittyen. Täältä.


2.6.2011 MovieViral uutisoi, ettei Why So Serious -kampanjan toteuttanut 42 Entertainment ole tekemässä The Dark Knight Rises -kampanjaa. Anonyymit lähteet kertovat, että yrityksellä ei ole mitään tekemistä uusimman kampanjan kanssa. Uutisessa kuitenkin korostetaan, etttä Warner Bros saattaa toki vielä palkata heidät. Lisää esim. täältä. 

11.7.2011 Leffan teaser-posteri (onko tolle mitään järkevää suomenkielistä sanaa...?) ilmestyy thedarkknightrises-sivustolla.Tällainen.


15.7.2011 Leffan teaser-trailerin ilmoitetaan debytoivan Harry Potter and the deathly hallows: part 2 -elokuvan yhteydessä. Traileri tietenkin vuotaa nettiin jo aiemmin. Täällä ja täällä.


18.7.2011 Trailerin virallinen online-versio julkistetaan. Esim. täällä. 
Traileri on todellakin teaser, eikä sisällä oikeastaan minkäänlaisia yksityiskohtia elokuvasta.
 

Muut uutisoinnit koskevat lähinnä mahdollisia roolituksia ja elokuvan kuvauspaikkoja...Facebook-sivu koostuu fanimateriaalista ja spekulaatiosta. Elokuva julkaistaan tosiaan vuoden päästä, joten hyvinhän tässä onpi aikaa... Saa nähdä, miten jaksaa aiheen parissa työskennellä.
 
Better three hours too soon than a minute too late.
- Batman.

perjantai 15. heinäkuuta 2011

Kevyt pohjustus

Jee, kaksi lukijaa! Kiitos Malla ja Taru! :) Vaikka (luultavasti) gradua käsittelevänä blogina tää ei välttämättä  ole mistään mielenkiintoisimmasta päästä, niin kyllähän se itseäkin vähän tsemppaa. Ja jos kiinnostaa, niin entistä parempi!

Pohjustan nyt kuitenkin vähän aihetta. Tai oikeastaan, lätkäsen tähän hyvin havainnollistavan youtube-videon.. Koko aihe on itsessään melkoinen möykky. Ehkä mä siitä vielä jotain taiteilen...

Why So Serious? - An Overview of 42 Entertainment's Viral Campaign:

 http://www.youtube.com/watch?v=1pd74It-yVo 


Kyseessä on, tai oli markkinointikampanja koskien edellistä, Christopher Nolanin ohjaamaa Batman-leffaa The Dark Knight. Tutustuin aiheeseen Prahassa eräällä kurssilla, ja tein aiheesta lyhyen esseenkin, tai oikeastaan blogipostauksen. Löytyy täältä.

Olen tästä aiheesta aivan hullaantunt. Hieman ehkä liioittelen, mutta siis c'moon! Onhan toi ihan älyttömän mielenkiintoista, miten tuollaisia ihmismassoja saadaan liikkeelle yhden elokuvan markkinointikampanjan myötä. Kampanjahan pyörii pelin ympärillä ja pitää sisällään sellaisia käsitteitä kuin yleisöosallisuus käyttäjätuotanto ja kollektiivinen älykkyys. Itse kampanja on pervasiivinen peli, tai tarkemmin ARG-peli eli Alternate Reality Game. Koko kampanja itsessään on viraalimarkkinointia. Näin muutamia termejä esitelläkseni, kuten kunnon tutkijan kuuluukin. Avaan käsitteitä vielä myöhemmin.

Yön Ritariin liittyvä kampanja toteutui vuosina 2007-2008, joten tämä ko. kampanja alkaa nyt jo olla "so last season". Sitten pääsenkin itse asiaan: Seuraava Batman ilmestyy kesällä 2012. Kaikenlaista kuhinaa leffan ympärillä jo pyöriikin, ja saapi nähdä, millaisilla keinoilla tätä The Dark Knight Rises -leffaa markkinoidaan. Graduni tulee siis mahdollisesti käsittelemään näitä markkinointikampanjoita, ja tämän vuoksi pyrin seuraamaan tiiviisti tulevan kampanjan etenemistä. That's why we're here: blogin avulla pyrin helpottamaan urakkani myöhempiä vaiheita.

Mistään näkökulmista/rajauksista ei ole viel' "harmainta haisuakaan". Saa nähdä, mihin suuntaan kampanja kehittyy - jos kehittyy. Minulla on kuitenkin vakaa luotto Warner Bros:iin. Vakaa luotto on myös siihen, että kampanjan edetessä myös gradu-luurankoni saa hieman lihaa luidensa ympärille. Katsotaan.

Niin joo! Yhden pidemmän tekstin olen jo aiheesta kirjoittanutkin. Löytyy täältä. Teksti on vähän tönkköä, mutta olkoot: se on kuitenkin pelkkää asiaa! Haha.

I believe whatever doesn't kill you simply makes you...stranger. -The Joker.
Täältä.

tiistai 12. heinäkuuta 2011

Kevyt pohjustus

Perustin blogini siis pääosin graduani varten. Aiheeni saattaa asiasta täysin tietämättömille olla hieman hankalahko, joten kokonaisvaltaisen selittämisen ja kummaksuvien katseiden sijaan voin kehottaa kiinnostuneita käväisemään blogissani. Hip hip hooray! (Ja joo-o, aiheen mahdollisena tutkijana pitäisi varmaan pystyä selittämään tutkimuskohteensa lyhyesti ja ytimekkäästi, mutta kuitenkin...)

On tässä silti muitakin syitä. Koska tulen mahdollisesti tutkimaan nyt käynnissä olevaa ja jatkuvasti muuttuvaa kohdetta/kampanjaa/peliä (rakkaalla lapsella on monta nimeä), voisi tämä blogi auttaa meikäläistä aineiston kokoamisessa ja sen seuraamisessa. Ylipäänsä kaikenlainen ajatusten kokoaminen kirjalliseen muotoon on yleensä melko suositeltavaa, etenkin kun alitajuntainen aiheen pyörittely ei tuntunut johtavan toivottuun tulokseen (=mihinkään). Koska filmikuvaamiseni ja etenkin kuvien skannailu ja blogiin postaaminen on säälittävän hidasta, lätkin niitä filmikuvia mahdollisesti tähän blogiin aina ajoittain. Filmikuva-bloggaajaksi musta kun ei oikein ole, myönnettäköön. Mutta ehkä rahkeet riittää gradu-filmikuva-avautumis-fiilistely-bloggaajaksi ! Toivotaan.

Ainakin yritys on hyvä.

Itse aiheesta lisää ensi kerralla. Ja kyllä, se liittyy Batmaniin. Jotain voi ehkä päätellä oikean reunan linkkipalkista...
  
Robin: So, what do we do now?
Batman: We watch. We wait.
Robin: Exciting. I don't have to dress up as a chick again, do I?
Batman: Not that I know of.
Robin: Cool.

torstai 7. heinäkuuta 2011

Hooray! Hooray! Hooray!

Robin: That's an impossible shot, Batman.
Batman: That's a negative attitude, Robin.
Täältä

Trying to keep that spirit...