torstai 28. heinäkuuta 2011

Pientä gradu-ahdistusta nyt jo huomattavissa. Eniten ehkä ahdistaa aiheen keskeneräisyys. Ok, graduni tulee mitä luultavimmin liittymään ARG-pelien käyttöön markkinoinnissa, Se, onko tuleva graduni tapaustutkimus Batman-leffojen markkinoinneista, on vähän epäselvää. Suurimmat ongelmat liittyvät aineiston keräämiseen ja näkökulmaan. Tarkastelenko aihetta pelitutkimuksen, markkinoinnin vai mediatutkimuksen pohjalta, ilmiönä. Ja mtien kerään aineistoa? Se tietty riippuu tosta näkökulmasta. Jotain muutakin kuin pelkkää kirjallisuutta pitäis kuitenkin gradun taustalle saada. 

Nii, ja vaikka oonkin ollut vähän sitä mieltä, ette mun tarvi gradulla työllistyä niin olishan se silti ihan plussaa. Mutta jos aihe on sellainen, että sitä pitää monen mutkan kautta ihmisille selitellä (eikä ne vieläkään välttämättä ymmärrä) niin en mää kyl sit tiedä. Ahdistaa koko ala taas kerran, ois pitäny valita joku helpompi tie, jotain käytännönläheisempää eikä tämmöstä humanisti-hömpöttelyä. 

Muta toisaalta, en vois kuvitella itteeni missään muualla. Jotenkin mä haluan luottaa siihen, että löydän töitä tältä omalta alaltani.. Ja just niitä töitä, mitä haluankin. Pelialan sanotaan olevan Suomen seuraava Nokia, et jos se pitää paikkansa niin siltä alalta kuvittelis töitäkin löytyvän. Se, näenkö mä itseni pelitutkijana on sit ihan eri asia...

Tuskin mä oikeesti rupeen aihetta vaihtamaan, ainakaan kovin radikaalisti. Se nimittäin tarkoittaisi sitä, että joutuisin käymään koko ruljanssin alusta. Tähän aiheeseen ja sen teoriataustaan oon nyt jo päässyt vähän sisällekin. Ja tuskinpa se gradun aihekaan vaihtamalla parane. Tietenkin se, että tämä nyt käynnissä oleva kamppis on kesken, aiheuttaa vähän ylimääräistä ahdistusta. Mut onpahan ajankohtainen!

Olen vähän pyöritellyt mielessä gradun linkittämistä ruotsalaiseen yritykseen nimeltä The Company P. Siellä on suomalainen Mike Pohjola puikoissa, joten sieltä sais varmaan jonkinlaisen haastattelunkin - toisin kuin tosta jenkkifirmasta/edes kamppikseen osallistujista. Kyseinen yritys on tuotantoyhtiö ja vähän varovaisesti verrattavissa 42 Entertainmentiin. The Company P voitti mm. Emmy-palkinnon markkinointikampanjastaan The Truth about Marika. Oon myös ajatellut, että voisin jossain vaiheessa tehdä harjoittelun ko. yritykseen, mut katotaan ny. Nää on näit mun ideoita, joita Sakke koittaa parhaansa mukaan seurata. Onneks mul on kumppani, jolla on hiukan käytännönläheisempi duuni kuin mulla :D

An opportunity well taken is always a weapon of advantage.
- Batman

tiistai 19. heinäkuuta 2011

So far...

Pienehkönä muistinvirkistyksenä pientä listaa tähän mennessä tapahtuneista kampanja-asioista:


20.5.2011 Kampanja saa alkunsa: elokuvan virallinen verkkosivu TheDarkKnightRises.Com julkaistaan. Sivulla on ainoastaan epäselvä audio laulavista/puhuvista ihmisistä. Innokkaimmat fanit avaavat äänen ääniohjelmalla, jonka "asteikko" näyttää tekstin #thefirerises. Tällä viitataan tähän twitter-kanavaan. Tämän kanavan seuraaminen/eteenpäin postaaminen johtaa ensimmäisen TDKR-kuvan paljastumiseen, jossa on Tom Hardy eli leffan Bane (Turmio). Tehtävä vaati 1000 osallistujaa. Lähteet: tämä & tämä. 


1.6.2011 MovieViral uutisoi Youtubeen ilmestyneen TheFireRises -kanavan. Kanava pitää sisällään 3 huonolaatuista videota, joista ensimmäinen "419" näyttää tulipalojen raivoavan ympäri kaupunkia (=Gotham City?). Toinen video, " Outbreak", näyttävät hupullisten vankien pahoinpitelyn ja auton tunnelissa. Kolmas video, "GCN" on "rikkoutunut" Gotham City -uutispätkä, jossa näkyy esim. otsikko "Arkham Breakout?" Arkham Asylum on siis psykiatrinen sairaala, jossa majoittuu suurin osa Batmanin vihollisista. Videossa mainitaan myös fb-sivu The Fire Rises, jossa on ainoastaan yksi merkintä: kuva näyttelijiä Matthew Modinesta politiikko Nixonina. Tulevassa leffassa hän ilmeisesti esittää sekä politiikkoa että pääpahista.(siis tämä uutisen ilmestymisen aikaan..) 

Netti kuhisee tietenkin taas kuin viimeistä päivää, ja käy ilmi, että nämä sivustot ovat feikkejä ja fanien tekemiä. Lopulta videot poistetaan youtube-kanavalta. Facebook-sivusto on vielä elossa, tosin pääosin fanien ylläpitämänä. Tai siltä se näytti, sivustolle ei nimittäin voi vain liittyä vaan liittymistä pitää "anoa": done. Mielenkiintoista kuitenkin on, olivatko videot tosiaan fanien tekemiä vai osa mahdollista markkinointikampanjaa...  Youtubessa on tosin todella paljon myös fanien tekemää materiaalia leffaan liittyen. Täältä.


2.6.2011 MovieViral uutisoi, ettei Why So Serious -kampanjan toteuttanut 42 Entertainment ole tekemässä The Dark Knight Rises -kampanjaa. Anonyymit lähteet kertovat, että yrityksellä ei ole mitään tekemistä uusimman kampanjan kanssa. Uutisessa kuitenkin korostetaan, etttä Warner Bros saattaa toki vielä palkata heidät. Lisää esim. täältä. 

11.7.2011 Leffan teaser-posteri (onko tolle mitään järkevää suomenkielistä sanaa...?) ilmestyy thedarkknightrises-sivustolla.Tällainen.


15.7.2011 Leffan teaser-trailerin ilmoitetaan debytoivan Harry Potter and the deathly hallows: part 2 -elokuvan yhteydessä. Traileri tietenkin vuotaa nettiin jo aiemmin. Täällä ja täällä.


18.7.2011 Trailerin virallinen online-versio julkistetaan. Esim. täällä. 
Traileri on todellakin teaser, eikä sisällä oikeastaan minkäänlaisia yksityiskohtia elokuvasta.
 

Muut uutisoinnit koskevat lähinnä mahdollisia roolituksia ja elokuvan kuvauspaikkoja...Facebook-sivu koostuu fanimateriaalista ja spekulaatiosta. Elokuva julkaistaan tosiaan vuoden päästä, joten hyvinhän tässä onpi aikaa... Saa nähdä, miten jaksaa aiheen parissa työskennellä.
 
Better three hours too soon than a minute too late.
- Batman.

perjantai 15. heinäkuuta 2011

Kevyt pohjustus

Jee, kaksi lukijaa! Kiitos Malla ja Taru! :) Vaikka (luultavasti) gradua käsittelevänä blogina tää ei välttämättä  ole mistään mielenkiintoisimmasta päästä, niin kyllähän se itseäkin vähän tsemppaa. Ja jos kiinnostaa, niin entistä parempi!

Pohjustan nyt kuitenkin vähän aihetta. Tai oikeastaan, lätkäsen tähän hyvin havainnollistavan youtube-videon.. Koko aihe on itsessään melkoinen möykky. Ehkä mä siitä vielä jotain taiteilen...

Why So Serious? - An Overview of 42 Entertainment's Viral Campaign:

 http://www.youtube.com/watch?v=1pd74It-yVo 


Kyseessä on, tai oli markkinointikampanja koskien edellistä, Christopher Nolanin ohjaamaa Batman-leffaa The Dark Knight. Tutustuin aiheeseen Prahassa eräällä kurssilla, ja tein aiheesta lyhyen esseenkin, tai oikeastaan blogipostauksen. Löytyy täältä.

Olen tästä aiheesta aivan hullaantunt. Hieman ehkä liioittelen, mutta siis c'moon! Onhan toi ihan älyttömän mielenkiintoista, miten tuollaisia ihmismassoja saadaan liikkeelle yhden elokuvan markkinointikampanjan myötä. Kampanjahan pyörii pelin ympärillä ja pitää sisällään sellaisia käsitteitä kuin yleisöosallisuus käyttäjätuotanto ja kollektiivinen älykkyys. Itse kampanja on pervasiivinen peli, tai tarkemmin ARG-peli eli Alternate Reality Game. Koko kampanja itsessään on viraalimarkkinointia. Näin muutamia termejä esitelläkseni, kuten kunnon tutkijan kuuluukin. Avaan käsitteitä vielä myöhemmin.

Yön Ritariin liittyvä kampanja toteutui vuosina 2007-2008, joten tämä ko. kampanja alkaa nyt jo olla "so last season". Sitten pääsenkin itse asiaan: Seuraava Batman ilmestyy kesällä 2012. Kaikenlaista kuhinaa leffan ympärillä jo pyöriikin, ja saapi nähdä, millaisilla keinoilla tätä The Dark Knight Rises -leffaa markkinoidaan. Graduni tulee siis mahdollisesti käsittelemään näitä markkinointikampanjoita, ja tämän vuoksi pyrin seuraamaan tiiviisti tulevan kampanjan etenemistä. That's why we're here: blogin avulla pyrin helpottamaan urakkani myöhempiä vaiheita.

Mistään näkökulmista/rajauksista ei ole viel' "harmainta haisuakaan". Saa nähdä, mihin suuntaan kampanja kehittyy - jos kehittyy. Minulla on kuitenkin vakaa luotto Warner Bros:iin. Vakaa luotto on myös siihen, että kampanjan edetessä myös gradu-luurankoni saa hieman lihaa luidensa ympärille. Katsotaan.

Niin joo! Yhden pidemmän tekstin olen jo aiheesta kirjoittanutkin. Löytyy täältä. Teksti on vähän tönkköä, mutta olkoot: se on kuitenkin pelkkää asiaa! Haha.

I believe whatever doesn't kill you simply makes you...stranger. -The Joker.
Täältä.

tiistai 12. heinäkuuta 2011

Kevyt pohjustus

Perustin blogini siis pääosin graduani varten. Aiheeni saattaa asiasta täysin tietämättömille olla hieman hankalahko, joten kokonaisvaltaisen selittämisen ja kummaksuvien katseiden sijaan voin kehottaa kiinnostuneita käväisemään blogissani. Hip hip hooray! (Ja joo-o, aiheen mahdollisena tutkijana pitäisi varmaan pystyä selittämään tutkimuskohteensa lyhyesti ja ytimekkäästi, mutta kuitenkin...)

On tässä silti muitakin syitä. Koska tulen mahdollisesti tutkimaan nyt käynnissä olevaa ja jatkuvasti muuttuvaa kohdetta/kampanjaa/peliä (rakkaalla lapsella on monta nimeä), voisi tämä blogi auttaa meikäläistä aineiston kokoamisessa ja sen seuraamisessa. Ylipäänsä kaikenlainen ajatusten kokoaminen kirjalliseen muotoon on yleensä melko suositeltavaa, etenkin kun alitajuntainen aiheen pyörittely ei tuntunut johtavan toivottuun tulokseen (=mihinkään). Koska filmikuvaamiseni ja etenkin kuvien skannailu ja blogiin postaaminen on säälittävän hidasta, lätkin niitä filmikuvia mahdollisesti tähän blogiin aina ajoittain. Filmikuva-bloggaajaksi musta kun ei oikein ole, myönnettäköön. Mutta ehkä rahkeet riittää gradu-filmikuva-avautumis-fiilistely-bloggaajaksi ! Toivotaan.

Ainakin yritys on hyvä.

Itse aiheesta lisää ensi kerralla. Ja kyllä, se liittyy Batmaniin. Jotain voi ehkä päätellä oikean reunan linkkipalkista...
  
Robin: So, what do we do now?
Batman: We watch. We wait.
Robin: Exciting. I don't have to dress up as a chick again, do I?
Batman: Not that I know of.
Robin: Cool.

torstai 7. heinäkuuta 2011

Hooray! Hooray! Hooray!

Robin: That's an impossible shot, Batman.
Batman: That's a negative attitude, Robin.
Täältä

Trying to keep that spirit...